Hoe beginnen met biologisch tuinieren? 

Omschakelen

Voor iemand die al gewoon tuiniert is de omschakeling naar biologische teelt niet eens zo'n taaie brok. Hij is immers al gewend om te werken met de grond, de planten, het weer en de seizoenen.

Beginners

Wie het meest om informatie verlegen zit is hij of zij die nog absoluut geen ervaring heeft in het kweken van groenten en fruit, ook niet op de gangbare manier. Een klein stukje grond dicht bij huis is ideaal om te beginnen. De ervaring wijst uit dat tuinen die ver van huis liggen, nooit zo goed in het oog gehouden worden. Wat nochtans nodig is om overal op tijd bij te zijn, maar ook om veel te kunnen leren.

Een stukje grond van 30 vierkante meter (dus 5 bij 6 meter of 7,5 bij 4 meter b.v.) is al genoeg om te starten. Die grondoppervlakte kan een gezin van vier personen in de zomer al voorzien van genoeg sla, boontjes, rode biet, peterselie, kruiden, wat tomaten en enkele koolsoorten in de winter.

Naargelang de tijd die je er wil en kan insteken, kan die groentetuin doorgroeien tot een 250 m². Daarop kan je praktisch alle groenten (behalve bewaaraardappelen) voor vier personen kweken. Maar dat is dan ook ongeveer de maximum oppervlakte die door 1 persoon als hobby kan onderhouden worden. Een grotere moestuin kan voor de liefhebber wel plezierig zijn, maar vraagt erg veel tijd.

Het is altijd beter met gemakkelijke teelten te beginnen, dan van meet af aan het hele assortiment te willen kweken en met grote teleurstellingen te moeten afrekenen.

 

‘Gemakkelijke’ groenten die bijna altijd een redelijke resultaat geven zijn: snijsla, radijs (behalve in de zomer), tuinkers, rode biet, warmoes, kruiden: bieslook, salie, tijm, dragon, citroenmelisse.

Iets moeilijker, maar ook met doorgaans weinig problemen:  bonen, aardappel,  plantui, courgette, pompoen.

In de middenklasse met 'gewone’, dus tamelijke moeilijke groenten, vinden we alle andere groenten, behalve de echt moeilijke. Dat zijn groenten die op vele gronden speciale problemen stellen: wortelen, prei, bloemkool, asperges.

Daarmee is zeker niet gezegd dat het biologisch telen van deze groenten onmogelijk is, maar alleen dat het al dan niet lukken van deze groenten, van veel dingen afhangt.

 

Terwijl de 'gemakkelijke' groenten niet zo kieskeurig zijn en niet direct ziek worden als er iets fout gaat.