Nieuws


De film van Arien

Afgelopen tuinseizoen heeft Arien een impressie gemaakt van De Leekamp en haar leden. De film is vertoond op de jaarvergadering in januari en is nu ook te vinden op onze website.

 

Je kan de video hier vinden


Download
Koopavond Welkoop
uitnodinging.boerenkoopavond 25 februari
Adobe Acrobat document 329.1 KB


Uit de jaarvergadering:

28 januari 2018

Woensdag 24 januari was het weer tijd voor de gezelligste vergadering van het jaar, de jaarvergadering van de Leekamp. In de onlangs verzonden nieuwsbrief vind je alles wat er die avond besproken is.

  • De werkochtenden zijn in 2018 gepland op 26 mei en 22 september
  • Dringend verzoek: Op de houtstapel mag alleen schoon hout! Dus geen bewerkt (geverfd of geïmpregneerd) maar alleen snoeihout. Dat geldt ook voor plaggen, ook die mogen niet op de houtstapel.
  • Het bestuur en de commissie doorstart zijn nog steeds bezig voor de toekomst van de tuin en de vereniging, maar het is nog altijd onzeker.
  • Indien gewenst gaan we ook halve tuinen verhuren.

Let op, coloradokevers!!

15-5-2017

Onlangs zijn alweer de eerste coloradokevers gesignaleerd op De Leekamp.

In volle zomer vreten rode larven, de coloradokever, aan je aardappelloof. Als je er nu niets tegen doet, kunnen ze je hele aardappeloogst vernielen. De eigenlijke coloradokever is goed herkenbaar aan de tien zwarte strepen op zijn gele dekschilden!

Om een grote uitbraak te voorkomen is het belangrijk dat iedereen de tuin regelmatig inspecteert op kevers.

Door tijdig de eitjes op de onderkant van de bladeren te vernietigen (platknijpen of blaadjes verwijderen) en door larven en kevers te vangen, voorkom je heel wat onheil. Gebruik een emmertje of bakje met een laagje water om de kevers te vangen: zodra ze aangeraakt worden, laten ze zich immers vallen.

Neem het bakje met de kevers en de blaadjes met eitjes mee en vernietig ze (gooi ze met bakje en al in de grijze bak).

Nieuwsbrief  februari 2017

7-2-2017

Onlangs is de nieuwsbrief verzonden naar de leden van de Leekamp. Mocht u hem niet hebben ontvangen, stuur dan even een berichtje naar info@leekamp.nl.

 

 

Jaarvergadering

7-12-2016

Jaarvergadering:

 

18 januari 2017

20.00 uur

 

zoals gebruikelijk bij Stal Driene 

 

Persoonlijke uitnodiging volgt per post, tezamen met de bestellijst voor de meststoffen.

Werkochtend

20-5-2016

 
Zaterdag 28 mei aanstaande houden we van 10.00 tot 12.30 uur weer onze werkochtend.

Zoals gebruikelijk pakken we die ochtend een aantal gezamenlijke klussen op de Leekamp aan. 

Voor koffie en thee wordt gezorgd.

Het is altijd een gezellige en productieve dag en we hopen net als voorgaande werkochtenden weer op een grote opkomst.

Tot dan!

De Leekamp in de krant

08-04-2016

Bron: TC Tubantia

Voor het hele artikel (in PDF):

Download
De tuinders voeren een verloren strijd
De tuinders voeren een verloren strijd.p
Adobe Acrobat document 179.4 KB

Voor het hele artikel (in PDF):

Download
Landschap zegt de huur in mei al op
Landschap zegt de huur in mei al op.pdf
Adobe Acrobat document 32.0 KB

Nieuwsbrief 2016

24-01-2016

De nieuwsbrief van januari 2016 is verzonden naar alle leden. Mocht je de nieuwsbrief niet hebben ontvangen en wel lid zijn van De Leekamp, stuur dan even een berichtje via het contactformulier

De wachtlijst is weer open!

21-10-2015

De wachtlijst voor onze vereniging is inmiddels zo klein geworden dat er weer plaats is voor nieuwe belangstellenden. Inschrijven kan via deze pagina.

Terugblik weersomstandigheden Twente

12-10-2015

Sinds vandaag is er een nieuwe pagina op onze website verschenen. Hierop kun je nalezen hoe de weersomstandigheden van de afgelopen periode zijn geweest.

Was 2015 een erg nat jaar ten opzichte van de voorgaande? Of juist warm en droog? Begon het voorjaar later dan normaal? Eén van de leden, Lasse Rydberg, heeft deze data verzameld.


Op de pagina weerdata kun je de gegevens vinden.

Feest 25 jaar de Leekamp

10-10-2015

Afgelopen zaterdag hebben we het 25-jarig bestaan van onze tuinvereniging gevierd. 


We hadden de leden gevraagd om zelf iets lekkers mee te nemen en daar werd enthousiast gehoor aan gegeven. Blijkbaar kunnen onze leden niet alleen tuinieren... Alles was even lekker, en wat een creativiteit! 


Onder het genot van een hapje en een drankje werd er lekker bijgepraat met iedereen.  Het was een enorm gezellige middag!!

Kijk hier alle foto's nog eens terug.


(Terug)kijk-tip

28-08-2015

De afgelopen twee weken was het kook-programma 'Koken met van Boven' te zien op NPO2.


'In Koken met Van Boven trekt Yvette er iedere aflevering op uit om haar ingrediënten op te halen bij de boer, imker of tuinder en komt ze terug in haar keuken met ambachtelijke en biologische lekkernijen. Daarnaast plukt ze van alles wat de natuur bij haar in de buurt op dat moment biedt. Want zowel binnen als buiten de stad is van alles te vinden dat eetbaar is, gratis en voor niets.'

 

Voor ons tuinders is aflevering 10 extra leuk, daarin geeft Yvette tips en trucs voor het inmaken en wecken van groenten en fruit en legt ze uit hoe je geweckte zoetzure komkommer maakt en zet paprika en kruiden op olie.

 

Je kan de afleveringen hier terugkijken.

Hulp gezocht (vervolg)

23-08-2015

Afgelopen zaterdag is door een aantal vrijwilligers van De Leekamp keihard gewerkt om één van de tuinen weer verhuurbaar te maken. 
De bouwwerken zijn gesloopt en een groot gedeelte van het materiaal is afgevoerd of bij elkaar gelegd, maar we zijn nog niet helemaal klaar.
We gaan daarom aanstaande zaterdag verder met deze klus.


We hebben vandaag in een aantal uur al een enorme hoeveelheid kunnen doen, dus als we ons met een aantal mensen nog even een paar uurtjes inzetten, dan is de klus gedaan.

Alle hulp is welkom!

Zaterdag 29 augustus vanaf 10 uur. Voor koffie en thee wordt gezorgd.

Hulp gezocht

01-08-2015

Het bestuur is op zoek naar vrijwilligers die zaterdag 22 augustus willen helpen met het slopen en opruimen op een van de tuinen zodat deze tuin weer verhuurd kan worden. 

 

Wie wil helpen? We beginnen om 10 uur.

 

Reageer via info@leekamp.nl of bij een van de bestuursleden.

Feest Leekamp 25 jaar

01-07-2015 

De Leekamp bestaat in oktober 25 jaar!!  We willen daarom alle leden, met partner, uitnodigen voor een feestelijke middag/avond bij Stal Driene.

Zaterdag 10 oktober, van 16.30 tot 20.30 uur. 

Middels de onderstaande knop kun je je hiervoor aan- of afmelden.

Om in te kunnen schatten met hoeveel mensen we die middag zullen zijn, willen we je vragen dit zo snel mogelijk te doen. We snappen ook dat het nog even duurt tot 10 oktober en er nog van alles kan gebeuren in de tussentijd, maar vul in ieder geval vast even in of je van plan bent te komen.

Over de invulling van het feest zullen we je later nog informeren. 

Dringende oproep

04-06-2015

Bij deze wil het bestuur een dringende oproep doen geen geverfd of geïmpregneerd hout op de tuin te verbranden. Buiten dat het slecht is voor het milieu, past het zeer zeker niet in de biologische grondslag van onze tuinvereniging. Het verbranden van snoeiafval is geen enkel probleem, mits er rekening wordt gehouden met de windrichting en rookontwikkeling.

Werkochtend

30-05-2015

De werkochtend van dit voorjaar was wederom een groot succes. Er is keihard gewerkt door jong en oud, de resultaten mogen er zijn!

 

Rond de klok van 10.00 uur zijn we begonnen. Iedereen druppelde binnen en al snel werden de handen uit de mouwen gestoken. Eerst een kopje koffie of thee en daarna aan de slag.

 

De heg voor 'Paradiso' werd netjes geknipt en de slootkant bij stal Driene en de paden zijn opgeschoond. De plaggen die van de paden kwamen, werden omgekeerd om te laten drogen, zodat het gedroogde gras later verbrand kan worden.

 

 

Het weer zat eerst mee en begon met zonneschijn. Tegen de tweede koffieronde begon het te regenen en toen bleek dat er eigenlijk best veel mensen in Paradiso passen. Toen de zon weer doorkwam kon de klus afgemaakt worden. 

 

Je zag de paden opschonen, de stapel met gras om te branden werd groter en groter en de koffiekannen leger.

Kortom een goed bezochte dag met veel resultaat en waarbij veel nieuwe contacten zijn er gelegd.

 

Er is deze dag een groot aantal foto's gemaakt, die vind je allemaal hier.


Coloradokevers

21-05-2015

Nu de aardappelplanten aan het groeien zijn, en de temperatuur stijgt, zal ook de coloradokever zich weer laten zien. De kevers, die hebben overwinterd in de grond, kruipen in het voorjaar de grond weer uit om een aardappelplant te zoeken. De eitjes worden gelegd aan de onderzijde van een blad (fel oranje eitjes). Binnen vrij korte tijd komen de eitjes uit en de larven doen zich dan te goed aan je aardappelplant.

 Omdat bestrijden van de coloradokever met chemische middelen op ons complex niet is toegestaan, zit er niks anders op dan de kevers te vangen en te vernietigen. 


De meest effectieve methode is om de gevangen kevers in een bakje met water te doen en ze thuis in je afvalbak te doen. Sommige tuinders stampen ze plat, maar dan bestaat de kans dat de eitjes die in de kever zaten, alsnog uitkomen. 


Controleer dan ook gelijk al je planten op eitjes. De fel oranje eitjes worden onderop de bladeren van de aardappelplant gelegd, dus je moet echt even goed zoeken. Heb je ze gevonden, haal het blad met de eitjes en al van je plant en gooi dit thuis in je afvalbak. 


Als je dit consequent doet, doorbreek je de cyclus en hebben we met elkaar zo min mogelijk last van de coloradokever.
De Leekamp 25 jaar

01-05-2015

Onlangs is de nieuwsbrief van mei verzonden naar alle leden.  


In deze nieuwbrief kon je onder andere lezen dat dit jaar De Leekamp 25 jaar bestaat! 

Volgens de statuten is De Leekamp opgericht op 15 oktober 1990, dus dit jaar vieren we ons 5e lustrum.

 

Om dit niet zomaar voorbij te laten gaan, organiseren we op 10 oktober een feest voor alle leden van de Leekamp. Dus houd de datum alvast vrij in je agenda, in de loop van het jaar zullen we je meer vertellen over de plannen.

IJzercontainer

15-04-2015

Op het erf van onze buren van Stal Driene staat tijdelijk een container voor oud ijzer. Dus pak deze kans om je oude gaas, verroeste palen en al je oude ijzer van de tuin op te ruimen.

[ADV] Nieuws van de buren

12-04-2015                                                                                                                                                             

Op zoek naar een leuk locatie voor een feest of bijeenkomst, denk dan ook eens aan onze buren, Stal Driene.

Een huifkartocht, bbq of stamppotbuffet in de gezellige boerenfeestzaal (tot 65 personen), er zijn vele mogelijkheden.

Neem gerust eens contact met ze op,  

Tel: 074-2911559

staldriene@hetnet.nl

 

Binnenkort organiseert Stal Driene een gezellige avond uit: 

(klik op foto voor vergroting)


Het Rustpunt bij Stal Driene is onlangs ook weer geopend!
Kom gezellig een keertje aan bij hun zelfbedienings punt! Koffie- Thee of Fris met iets lekkers erbij. Er is daar dan eventueel ook de mogelijkheid van het toilet gebruik te maken (bij de paardenstal).


De pompen zijn weer aangesloten

20-03-2015

De eerste zaden kunnen de grond weer in, dus het tuinseizoen is nu echt begonnen. Om ook de jonge plantjes van water te kunnen voorzien, zijn de pompen weer uit de winteropslag gehaald en aangesloten.

De mest is geleverd

13-03-2015

Afgelopen donderdag is de jaarlijkse mestbestelling weer afgeleverd.

Iedereen die meststoffen heeft besteld, heeft hierover bericht ontvangen. Op het erf van onze buurman ligt het klaar om opgehaald te worden.

We willen iedereen vragen dit zo snel mogelijk te doen, zodat we onze buren niet al te lang tot last zijn, in ieder geval vóór 30 maart.

 

De voorste bult is de molmmest (dit is een mengsel van tuinturf, compost en stalmest). Dit kan je direct over de tuin verdelen. De bult daarachter is de verse stalmest, die moet je eerst een jaar apart laten liggen voordat je daar je tuin mee kan bemesten.

Nederland stort zich op eten uit moestuin

11-03-2015

door Saskia Wassenaar

UTRECHT - „Moestuintje erbij?” Wie voor 15 euro boodschappen doet bij Albert Heijn, krijgt bij de kassa deze vraag. Via de supermarkt hebben inmiddels 44 miljoen kweekpotjes hun weg gevonden naar huishoudens. Op NPO1 start morgenavond de nieuwe EO-moestuinserie Van Hollandse Bodem. En in heel wat kerstpakketten zit dit jaar een kweekpakket voor een quiche of groentesoepje.

Er is geen ontkomen aan de moestuin. Het kweken van groente, fruit of kruiden voor eigen consumptie was in lange tijd niet zo populair. „Die populariteit is niet het gevolg van de Albert Heijnactie, het is andersom: Albert Heijn heeft een goede neus voor wat in de samenleving speelt”, denkt voorzitter Chris Zijdeveld van de AVVN, de landelijke organisatie voor hobbytuinders. „Tien jaar geleden hadden we volkstuincomplexen waar leegstand was”, zegt hij. Een jaar of vijf geleden kwam de kentering. „Nu ken ik er geeneen meer met leegstand. Er is zelfs een gebrek aan volkstuinen. Er zijn heel veel wachtlijsten, met soms jarenlange wachttijden.” Een woordvoerster van Intratuin Nederland bevestigt dat beeld: „Wij hebben in onze tuincentra al in 2013 een aparte afdeling ‘kweken en oogsten’ ingericht waar zowel de professionele hobbytuinder als de volkstuinder die net begint, terecht kan.”

Er is geen ontkomen aan de moestuin. Het kweken van groente, fruit of kruiden voor eigen consumptie was in lange tijd niet zo populair. „Die populariteit is niet het gevolg van de Albert Heijnactie, het is andersom: Albert Heijn heeft een goede neus voor wat in de samenleving speelt”, denkt voorzitter Chris Zijdeveld van de AVVN, de landelijke organisatie voor hobbytuinders. „Tien jaar geleden hadden we volkstuincomplexen waar leegstand was”, zegt hij. Een jaar of vijf geleden kwam de kentering. „Nu ken ik er geeneen meer met leegstand. Er is zelfs een gebrek aan volkstuinen. Er zijn heel veel wachtlijsten, met soms jarenlange wachttijden.” Een woordvoerster van Intratuin Nederland bevestigt dat beeld: „Wij hebben in onze tuincentra al in 2013 een aparte afdeling ‘kweken en oogsten’ ingericht waar zowel de professionele hobbytuinder als de volkstuinder die net begint, terecht kan.”

Zijdeveld schetst het profiel van de nieuwe volkstuinder: een jonge vrouw met gezin, die haar kinderen in contact wil brengen met waar groente vandaan komt en met eten dat niet met gif is bewerkt. Deze generatiewisseling is de AVVN welkom, want het bestand volkstuinders was aardig vergrijsd. Ook deze trend herkent de Intratuinwoordvoerster: „De vraag naar ecologische en biologische producten stijgt. Hadden we in 2013 bijvoorbeeld vijftien biologische zaden in het assortiment, nu zijn dat er zeventig.”

Die ontwikkeling maakt Dieneke Klompe, biologische boerin in het Zeeuwse Zonnemaire en jurylid bij Van Hollandse bodem, blij. „Ik ben een boerin met een missie. Onderdeel daarvan is mensen zelf in de grond te laten wroeten en hen gezond en liefst uit de eigen streek te laten eten.” Niet alleen gezond en lekker eten, ook dat in de aarde wroeten zelf is goed voor een mens, is haar overtuiging. „Al is het maar in een vierkante meter op het balkon. Daar word je rustig van in dit vaak jachtige leven.”

Die ontwikkeling maakt Dieneke Klompe, biologische boerin in het Zeeuwse Zonnemaire en jurylid bij Van Hollandse bodem, blij. „Ik ben een boerin met een missie. Onderdeel daarvan is mensen zelf in de grond te laten wroeten en hen gezond en liefst uit de eigen streek te laten eten.” Niet alleen gezond en lekker eten, ook dat in de aarde wroeten zelf is goed voor een mens, is haar overtuiging. „Al is het maar in een vierkante meter op het balkon. Daar word je rustig van in dit vaak jachtige leven.”

Net als Albert Heijn, heeft ook de EO goed aangevoeld wat in de samenleving speelt. Van Hollandse bodem –waarin acht stellen worden gevolgd bij het moestuinieren– is vorig jaar al opgenomen.

 

Bron: TC Tubantia

Nieuwe website

10-02-2015

Logo Leekamp©

Tijdens de vergadering werd het al toegezegd, er zou worden gewerkt aan een nieuwe website van onze vereniging.

Met trots kunnen we melden dat de site, leekamp.nl, sinds kort online is!

Op de website is uiteraard de gebruikelijke informatie over de vereniging te vinden. Verder vind je er foto’s, de agenda, een contactformulier en een digitaal prikbord, waarmee je snel een bericht kan achterlaten voor de andere leden.

Dus heb je zaailingen over, zoek je liefhebbers voor je dahliaknollen of heb je de eerste coloradokever gesignaleerd, plaats een berichtje op het prikbord op de site.

Mis je nog iets op de site, heb je leuke foto’s van de tuin die je wil delen of heb je een andere opmerking, mail het naar info@leekamp.nl .  

Tuinieren verlengt je leven

09-02-2015

Zestigplussers die dagelijks tuinieren leven tot 30% langer dan hun passieve leeftijdsgenoten. 

Uit onderzoek van het Karolinska instituut kwam naar voren dat mensen die dagelijks tuinierden en/of sportten minder buikvet hadden en lagere bloedwaarden voor risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Actieve senioren bleken gemiddeld 27% minder kans op een hartaanval of beroerte te hebben en 30% minder kans op overlijden in vergelijking met hun niet-actieve leeftijdsgenoten.

Diefstal

01-10-2014

Verboden toegang bord Leekamp©

Dit najaar is er bij een aantal tuinen fruit weggenomen. Bij tuinen vooraan op het complex zijn een appelboom en twee perenbomen leeggeplukt en verderop het complex is ook fruit verdwenen. Heel vervelend, het is ook niet de eerste keer dat dit gebeurt, maar het is lastig te voorkomen.

Het is wel belangrijk dat we met elkaar waakzaam zijn, spreek vreemden aan die op de tuin rondlopen en wijs ze op het feit dat dit priveterein is. 

Mocht je onverhoopt toch merken dat er iets is weggehaald, of er dingen gebeuren die je niet vertrouwt, laat het dan zo snel mogelijk weten. We kunnen dan de andere leden waarschuwen.